FAQ

tumblerglas-for-whiskyÄr inte whiskyglas högst personligt?

Whiskyglas är i allra högsta grad personligt och jag själv som driver denna hemsida gillar mest vanliga tumblerglas av den lite tunnare varianten från Orrefors eller liknande.

Men det finns tillfällen då t.ex. tulpanglas verkligen levererar mer än alla andra typer av whiskyglas och det är när man t.ex. öppnar upp en fin whisky för att kunna ta in exakt alla intryck i form av syn/känsel/smak. Där är tulpanglas helt enkelt överlägsna.

Vill jag bara ha en enklare Glenlivet eller en billigare Macallan en kväll så föredrar jag ett vanligt tumblerglas till whiskyn. Det finns även de personer som föredrar enkla dryckesglas så svaret på frågan är att whiskyglas är högst personligt.

Men utgångsmodellen bör vara ett tulpanglas.

 

Är det skillnad på whiskyglas i kristall eller vanligt?

Sammansättningen i ett kristallglas är helt annat jämfört med ett vanligt glas och oftast är glas tunnare än kristallglas då det är enklare att göra glas generellt tunnare.

Kristallglas är oftast lite tyngre på grund av metallinnehållet i glaset men huruvida det är bättre/roligare att dricka ur ett kristallglas är svårt att svara på. Jag personligen hade inte hakat upp mig på en sådan detalj och faktum är att jag föredrar tunnare glas och då går oftast kristallglas bort direkt.

Sen kan det också vara svårt att motivera priset på kristallglas jämfört med vanligt glas i whiskyglaset. Mitt tips är att se det lite som en rolig pryl men definitivt inte något jag hade lagt någon större fundering över.

För de flesta så höjer väldigt dyra whiskyglas nöjet för många och då kan kristallglas vara ett bra alternativ. Överlag är nog även kvalitén bättre på ett kristallglas jämfört med ett i vanligt glas. Men även detta är personligt.

 

tumberglasenVilka tumblerglas rekommenderar du?

Tumblerglas är min favorit när det kommer till enklare whiskysorter och jag har alltid rekommenderat tumblerglas som är tunna upp till och gärna inte för breda så doften försvinner i väg för fort på sidorna när man tar sig en liten klunk. Doften är ändå så pass viktig del av whiskydrickandet och ett whiskyglas måste ta till vara på doften på något sätt.

Tumblerglasen ska helst smalna till från botten till toppen så doften blir lite koncentrerad emot nästan när man dricker en skvätt. Det finns ganska trevliga whiskyglas från Villeroy & Boch som säljs på KitchenTime som är en av mina favoriter.

Köp inte tumblerglas som ser ut som en bred vas som man ska ha blommor i utan försök hitta ett whiskyglas som smalnar av upp till.

 

Vilka märken på whiskyglasen rekommenderas?

Det finns lite olika märken som är värt att ta en närmre koll på och ett av mina favorit märken är Ittalla samt Sagaform som har några väldigt bra tumblerglas av hög kvalitet.

När det kommer till whiskyglas i tulpan utförandet så är det helt enkelt från Glencairn Glass som gäller men försök inte haka upp dig på ett visst märke utan gå mest på formen av whiskyglaset. Även om vi alla har någon form av förkärlek till ett visst glasmärke så måste man våga prova nya saker.

 

whisky-on-rocksRekommenderar ni isbitar i Whiskyn?

Jag brukar inte rekommendera isbitar till whiskydrickandet även om jag ser charmen i det men visst är det billigare whisky kan väl isbitar vara ett alternativ en varm sommardag. Men mitt tips är att undvika vanliga isbitar i glaset och om det är något jag skulle rekommendera så är det så kallade Whiskey on Rocks som är gjorde av täljsten i form av tärningar/isbitar.

Dessa stenar smaksätter inte whiskyn eller tinar inte bort och bara blir en blöt pöl i whiskyn som förstör smaken. Dessa stenar slänger du bara i frysen ett par timmar och sen är de redo att användas.

KitchenTime säljer dessa Whiskey on Rocks.

Kommentarer är stängda