Provsmakning av Whisky

Jag tillhörde den grupp som tyckte det såg löjligt ut när personer luktade och mer eller mindre gurglade whiskyn under provsmakningar men efter att jag själv hade provat göra det så växte mitt intresse för whisky betydligt.

Lukt

whiskyprovningNågot jag märkte när jag började sätta mig in olika whiskysorter är att oftast behöver whiskyn andas lite några minuter innan det är dags att smaka, precis som man gör med fina viner. Tack vare att whiskyn får andas ut lite så framkommer flera andra smaker som annars blir maskerade.

Men innan du smakar bör du få lukta lite på whiskyn så ge det ett par minuter med vädring. Du ska inte behöva andas in doften speciellt hårt och undvik att chocka dina näsborrar med alkoholen. Vifta lite med glaset framför näsan ett par gånger, du kommer hitta fler och fler dofter varje gång du gör det. Det finns egentligen ingen anledning till att snurra whiskyn som vissa proffs gör dock så luftas det snabbare och då släpps föreningarna snabbare.

Nu till själva provsmakningen

Efter att man har fått lukta lite är det dags att få provsmaka. Ta en liten mängd whisky i din mun, låt det sitta på tungan i några få sekunder och sedan ”tugga” whiskyn lite lätt. Du ska helt enkelt snurra runt whiskyn lite lätt i munnen och glöm inte att ta in lite luft också. Svälj sedan och se hur det smakar.

När du väl har provat detta kan det vara en god idé att prova tillsätta lite vatten i whiskyglaset, bara några få droppar kan göra mycket på smaken och det är här det roliga börjar.

Whisky med vatten

När det gäller vatten i whisky så ryggar många personer och visst man ska inte hälla för mycket vatten i whiskyn men faktum är att många fina whiskysorter med hög alkoholhalt maskerar alla fina aromer. Redan vid 40% alkohol kommer den brännande känslan att dölja alla de underbara föreningar som finns i whiskyn.

Så ge det ett försök med att hälla upp lite whisky i ett whiskyglas sen tillsätt några få droppar av vatten och låt det få vila en stund innan du provar. Här går det så klart att experimentera hur många droppar det behövs för att få bästa smak och detta är oftast högst personligt.

 

Kommentarer är stängda