4 saker du inte visste om whiskyfat

Det finns alltid saker man inte känner till och det är oftast bra att känna till hur olika processer går till så man får njuta lite extra av slutprodukten. Många personer känner inte till hur viktigt det är med dessa whiskyfat så här nedan kommer 7 saker du bör känna när whiskyn åldras på whiskyfat.

Storleken har betydelse

Ibland tror man att storleken inte har något betydelse men i whiskysammanhang har det väldigt stor betydelse. I mindre tunnor/fat får whiskyn mer kontakt med träet i tunnan vilket gör att smaken blir mer intensiv, d.v.s. den åldras snabbare artificiellt. Många destillatörer använder dessa mindre fat. Många tycker att smaken blir mer subtila i större fat på 250-500 liter.

60% av smaken kommer från tunnan

Mesta av smaken kommer från fatet whiskyn förvaras i och alla destillatörer har sina tricks om hur den bästa smaken ska uppnås.

Alla ekfat är inte det samma

Den heliga graal är riktig spansk ek som är vansinnigt dyr jämfört med den amerikanska. T.ex. använder Highland Park övervägande spansk ek till sin whiskysorter dock används även amerikansk för att få fram vanilj och kola smaker.

Whiskyn är inte bara det som ska åldras

Många tror att det bara är whiskyn som ska åldras och att det bara är till att hugga ner ett spansk ek för att sedan bygga ett fat att lagra whiskyn i. Men så är det inte utan även träet behöver åldras innan användning t.ex. så åldrar Highland Parks sitt trä i hela 4 år för att få den perfekt.

 

Kommentarer är stängda